De WAUW van Mariëlle Peperkamp – Assistent zorg en Helpende

Een opleiding voor aanpakkers & mensen met een zorghart

Op 1 maart 2023 heb ik - na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de sales - een carrièreswitch gemaakt naar de zorg. Op die dag ben ik gestart met de Thebe maatwerkopleiding ‘Assistent zorg en Helpende’. Een ontzettend goede keuze, want voordat ik bij Thebe kwam bleek uit een beroepskeuzetest dat mijn kwaliteiten vooral op het menselijke, sociale en zorgzame vlak lagen. Ik wilde graag meer voor de mensheid betekenen en - aangemoedigd door mijn twee zussen die al jarenlang in de zorg werken - kwam ik in contact met Thebe. 

Elke dag is anders

Ik had fijne gesprekken met diverse mensen binnen Thebe. Om te kijken of de zorg echt iets voor mij was, kreeg ik de mogelijkheid om 5 dagen mee te werken op een afdeling voor mensen met dementie. En wauw, wat ging er een wereld voor mij open! De dankbaarheid, de verhalen en de brede big smiles van de bewoners! Dat kom je toch alléén maar in de zorg tegen. Er werd mij verteld dat Thebe, en sowieso de hele zorgsector in Nederland, zat te springen om mensen. Ik heb uiteindelijk voor de wijkzorg gekozen. Zorg bieden bij cliënten thuis, dat leek me ontzettend leuk. Ze kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen en toch hun zelfstandigheid behouden. Dat is ook het doel van Thebe. Elke dag is anders en ik maak ontzettend veel mee! Ontroerende dingen, leuke dingen, grappige dingen, echt van alles!

Mensen met verschillende achtergronden

Als zij-instromer heb ik via Thebe een Werken & Leren maatwerk- traject ‘Assistent zorg’ gedaan. Deze heb ik inmiddels afgerond. De opleiding ‘Assistent zorg’ is echt de basis en gaat over hulp bieden bij het eten & drinken, wassen, tilliften, hygiëne, compressiekousen, aan- en uitkleden, etc. Naast je werk heb je opleidingsdagen. Tijdens deze dagen legt een docente met heel veel ervaring in de zorg jou alle ‘fijne kneepjes’ van het zorgvak uit. Je doet dit samen met je klasgenoten. Dat zijn allemaal mensen die verschillende achtergronden hebben; de een komt uit het bedrijfsleven, de ander bijvoorbeeld uit de kapperswereld, etc.

Persoonlijke leeromgeving

Voor iedere les lees je de lesstoffen door en soms bereid je presentaties voor. Na de les maak je de bijbehorende kennistesten en opdrachten, waarvoor je bij voldoende score je certificaten krijgt. Thebe stelt hiervoor een persoonlijke leeromgeving beschikbaar. Het mooie van werken en leren is dat je verbanden kunt leggen tussen hetgeen je op de opleiding leert en het ziektebeeld van jouw cliënten. Hierdoor kun je daar ook direct op anticiperen. Discipline is wel nodig, want je doet dit buiten werktijd.

Certificaat

Voor humor is er gelukkig ook plaats. We liggen regelmatig helemaal dubbel in de ‘klas’. Ik heb een groepsapp aangemaakt waarin wij onderling contact houden, huiswerk vermelden en dan komt er af en toe ook een hilarische foto voorbij. Dat moet kunnen. In juni 2023 ben ik 3 maanden werkzaam bij Thebe en aan het einde van deze maand hoop ik mijn certificaat Helpende in het bezit te hebben! Dat gaat dus best wel snel!

Werken in de wijk

Als je op deze manier gaat werken in de wijk, dan loop je de eerste weken met iemand mee. Daarna ga je zelfstandig je eigen routes lopen. Ben je een mensenmens die van aanpakken weet, dan is dit echt wat voor jou. Het zijn korte maar belangrijke zorgmomenten, want soms ben jij de enige die de client ziet op een dag. De dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt is prachtig, daar doe ik het voor! Naast mijn werk in de wijk als Assistent zorg, werk ik ook als ‘Ondersteuner Thuis’. Dit zijn vaste blokken van 2 uur bij cliënten met dementie en cliënten die eenzaam zijn. In de tijd dat je er bent zorg je voor een beetje gezelligheid, een praatje en tegelijkertijd spoor je de cliënten ook aan om zelfstandig en zelfredzaam te zijn. Een stukje samen buiten lopen met de rollator (vaak durven ze zonder jouw hulp de deur niet meer uit), schilderen, scrabbelen, zingen, boodschappen doen, etc. Jij zorgt ervoor dat jouw client gaat lachen en uitkijkt naar je komst. Hoe gaaf is dat?

Herken jij jezelf in dit verhaal en ben je iemand met een zorghart, iemand die van multitasking houdt en wel tegen een stootje kan….? Dan kunnen wij jou hard gebruiken ! Ben je enthousiast én op zoek naar een nieuwe uitdaging ? Laat van je horen en neem contact op met

En wie weet… ben jij binnenkort wel mijn collega!

Vragen over Werken bij Thebe? Stel ze aan:
Team Recruitment
Thebe
Yvonne de Laat
Yvonne de Laat
Luuk Houx
Luuk Houx
Bregje van Gorkum
Bregje van Gorkum
Floortje Jansen
Floortje Jansen
Esther Langeweg
Esther Langeweg
Annemarie Pelle
Annemarie Pelle
Floor van Ommeren
Floor van Ommeren
Puck van Berkel
Puck van Berkel
Carla Jansen
Carla Jansen